Henkel
www.henkelchallenge.com
Międzynarodowy konkurs studencki Henkel Innovation Challenge
organizator:Henkel
Międzynarodowy konkurs studencki Henkel Innovation Challenge
Henkel zaprasza studentów z 25 krajów, w tym z Polski, do udziału w 6. edycji konkursu Henkel Innovation Challenge (HIC). Tegorocznym zadaniem konkursowym jest opracowanie innowacyjnego produktu lub technologii przyszłości, które będą spełniały przewidywane oczekiwania i potrzeby konsumentów w 2050 roku. A wszystko to w sposób w pełni zrównoważony i odpowiedzialny środowiskowo. Na zwycięzców czekają bilety na podróż dookoła świata o wartości 10 tysięcy euro.
W konkursie mogą wziąć udział studenci wszystkich kierunków bez wyjątku, włączając studia ekonomiczne, techniczne i przyrodnicze. Od uczestników wymagana jest bardzo dobra znajomość języka angielskiego. O prawo wystąpienia w wielkim finale będą rywalizować w tym roku łącznie studenci z 25 krajów, w tym 12 krajów europejskich, 9 krajów Dalekiego Wschodu oraz 4 krajów z obu Ameryk.
W tegorocznej edycji HIC organizatorzy wprowadzili dodatkowy wymóg, aby zgłaszane innowacje powstawały z myślą i w odpowiedzi na nową strategię zrównoważonego rozwoju firmy Henkel, której hasłem przewodnim jest „Osiągać więcej za mniej” (ang. Achieving more with less). Zgodnie z tym wymogiem oczekuje się, iż zgłaszane pomysły będą brały pod uwagę aspekty środowiskowe wzdłuż całego łańcucha wartości produktów, adresując kwestie zrównoważonego pozyskiwania surowców, zrównoważonej produkcji i dystrybucji czy też odpowiedzialnego użytkowania i utylizacji.
Organizatorzy czekają na zgłoszenia do konkursu do 12 grudnia br. Studenci zainteresowani uczestnictwem proszeni są o rejestrowanie się w dwuosobowych zespołach za pośrednictwem oficjalnej strony internetowej konkursu www.henkelchallenge.com. Zgłaszane pomysły powinny być zgodne z zakresem działalności firmy Henkel, czyli odnosić się do jednego z trzech obszarów biznesowych: kosmetyków, środków piorących i czystości lub klejów, uszczelniaczy i technologii powierzchniowych.
Informacje pochodzą ze strony www.podprad.pl